2021-12-09 10:26:06• hírek • Bede Emőke

Az országos átlagnál jóval magasabb Szatmár megyében a gyermekhalandóság

Az egészségügyi rendszer krónikus alulfinanszírozottsága és a szakorvosoktól érkező kérések nyomán a Mentsétek meg a Gyerekeket Egyesület 2021-ben felpörgette azt az északnyugati régióban futó támogatási programot, mely révén a szülészeteket és a pediátriákat látják el kulcsfontosságú és korszerű berendezésekkel. A több mint 50 ezer eurós támogatás pedig kétségkívül jó helyre érkezett, ugyanis az említett régióban, mely Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyéket foglalja magába, az országos átlagnál jóval magasabb a gyermekhalandóság.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint, míg 2020-ban a gyermekhalandóság országos aránya 6,2 ezrelék volt, az északnyugati régióban 7,3-ra rúgott ez a mutató, de e tekintetben megyénként is óriási eltérések tapasztalhatók. A legalacsonyabb gyermekhalandósági rátát a régió megyéi közül Kolozsban jegyzik, ahol 5 ezrelék volt a tavalyi évben ez az arány, majd következik Szilágy, ahol ezer élve született gyermekre 6,3 elhunyt jut. Biharban 7,2, Máramarosban 7,5, Beszterce-Naszód megyében pedig 7,6 ezrelék a szóban forgó arány, a legmagasabb rátát pedig épp itt, Szatmár megyében jegyzik, ahol 12,9 ezreléket regisztráltak egy évvel ezelőtt.


A gyermekhalandóság elsőszámú oka továbbra is a koraszülés, melynek aránya sajnos a világ szinte minden országában növekszik. Az idő előtt világra jött gyerekek túlélési esélyeit azonban nagymértékben javítja, ha az érintett szülészet rendelkezik a gyors beavatkozásokhoz szükséges felszereltséggel. Az elmúlt 11 évben a Mentsétek megy a Gyerekeket Egyesület közel 419 ezer euró értékben adományozott orvosi eszközöket a szatmári, nagybányai, besztercei, kolozsvári, zilahi és nagyváradi egészségügyi intézmények újszülött- és gyermekgyógyászati osztályainak, ezzel javítva a koraszülött babák életben maradási esélyeit.


S noha már ez is roppant sok pénznek tűnhet, viszont nem az északnyugati régió az egyetlen, ahol a szervezet támogatja az egészségügyi intézményeket. A Mentsétek meg a Gyerekeket a gyermekhalandóság csökkentését megcélzó kampány kezdete óta 102 kórházat támogatott 930 létfontosságú eszköz adományozása által. E berendezések összértéke 6.800.000 euró, segítségükkel pedig több mint 130.000 gyerek életben maradását és kezelését segítették.



„Amikor elindítottuk a gyermekhalandóság csökkentését megcélzó kezdeményezésünket, tudtuk, hogy hosszú út áll előttünk. A hátrányos helyzetben élő közösségekben központokat nyitottunk, illetve letettük a szülészetek és gyermekintenzívek felszerelését megcélzó projektünk alapkövét is. Számos elhivatott orvos csatlakozott hozzánk már az első percben, majd fokozatosan egyre több támogató és szociális partner is érkezett, viszont rájuk mindig nagy szükség van, hiszen például nekik köszönhetően sikerült kibővíteni a programot már a gyermekkórházakra is” – nyilatkozta Gabriela Alexandrescu, a szervezet elnöke, aki legutóbbi közleményében egy felhívást intézett a romániai cégek felé.


Mivel a cégek december 31-ig egy szponzorációs szerződés megkötése révén rendelkezhetnek profitadójuk 20 százalékáról, az egyesület elnöke arra kéri a jogi személyiséggel rendelkezőket, hogy az ide kattintva elérhető formanyomtatvány kitöltésével támogassák a Mentsétek meg a Gyerekeket tevékenységét és a gyermekhalandóság csökkentése érdekében tett erőfeszítéseket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: